Scoala noastra se numara printre scolile noi din oras. Ea este situata in partea de nord-est a Brasovului, in cartierul Timis-Triaj, str. Simeria, nr. 5.

In anii ’80, acest cartier nou pe harta orasului a cunoscut o dezvoltare rapida, populatia cartierului fiind angajata in activitatea unei mari intreprinderi “Depoul CFR – Brasov”. Astfel a aparut necesitatea construirii unei scoli. In 1986, pe 15 septembrie parinti, copii si profesori au pasit pragul unei scoli noi, moderne, cu parter si doua etaje. In acea perioada pe langa cele 17 sali de clasa, scoala mai dispunea de un laborator de biologie si unul de tehnologie la parter, un laborator de chimie la etajul intai si de fizica la etajul al doilea.

In primul an de functionare a scolii, 1986/1987 numarul elevilor a fost de 1400. Primul director al Scolii Generale nr. 31 a fost prof. Constantin Ioana iar, director adjunct prof. Oprea Sorin Alexandru. A urmat pentru scurt timp administrarea scolii de catre prof. Fagarasanu Ovidiu – director si inv. Pandrea Carmela -director adjunct. Incepand cu anul 1990, activitatea scolii noastre a fost coordonata de prof. Oprea Sorin – director si de invatator Ursu Daniela – director adjunct. In aceasta perioada a urmat o campanie de dotare a scolii cu mobilier si materiale pentru laboratoare, ceea ce a dus la imbunatatirea procesului instructiv-educativ.Din anul 1995 pana in 2006 la conducerea Scolii Generale nr. 31se afla d-na directoare prof. Constantina Simion si inv. Ursu Daniela – director adjunct. Perioada aceasta s-a caracterizat printr-o colaborate intensa cu parintii elevilor si cu administratia locala. Ca urmare s-a dezvoltat mult baza materiala a scolii.Calitatea procesului instructiv-educativ a fost asigurata de catre cadre didactice calificate la toate obiectele de invatamant.  

Incadrarea la Scoala Generala nr. 31 este foarte buna. Toate cadrele didactice sunt calificate, cu grade didactice, colectivul fiind format din 12 invatatori si 27 de profesori.Datorita implicarii deosebite a doamnei directoare, Simion Constantina, dotarea scolii s-a imbunatatit an de an. In prezent, pe langa laboratoarele cu care s-a dat in functionare scoala noastra, s-au amenajat: un cabinet de limba si literatura romana dotat cu sase computere. Aici elevii pot gasi si utiliza lucrari de specialitate, dictionare, culegeri, planse.S-a deschis in 2005 un cabinet de consiliere psiho-pedagogica utilat de asemenea cu calculator si alte mijloace didactice. Scoala noastra dispune si de un laborator de informatica cu zece computere.
Biblioteca scolii noastre dispune de un bogat fond de carte, de peste 6500 de volume.Scoala participa la numeroase proiecte educationale, activitati extracuriculare, olimpiade si concursuri scolare.