Romana Deutsch Magyar

PROIECT   

 ERASMUS + 2021-1-RO01-KA121-VET-000005928

Ungaria, Győr –  08.05.2023 – 19.05.2023

 

Un flux al proiectul de mobilitate Erasmus + 2021-1-RO01-KA121-VET-000005928 s-a desfășurat în Győr în perioada 8-19 mai 2023. 16 elevi din clasele a X-a și a XI-a de la specializările tehnician în automatizări / tehnician în instalații electrice al Colegiului Tehnic Energetic „Remus Răduleț” și-au îmbunătățit competențele profesionale, sociale, digitale și lingvistice.  

În cele 2 săptămâni elevii au făcut practică

  • la Colegiul Kossuth Lajos din Győr (în laboratorul de robotică / mecatronică și laboratorul de circuite electrice și electronice)
  • la centrul Mobilis Interactive Center de programare a roboților cu ajutorul microcontrolerelor, departament din cadrul Universității Széchenyi István din Győr
  • la Audi Hungaria la Project and Training Center (centrul de formare profesională a fabricii Audi)

 

Elevii au mai vizitat Centrala nucleară de la Paks unde au văzut și învățat despre importanța sistemelor de automatizare și centrala pe biomasă a abației din Pannonhalma unde cele două centrale funcționează exclusiv pe sisteme automatizate.

La centrul de experimente – Futura din Mosonmagyaróvár elevii au văzut funcționarea unei bobine Tesla și au încercat diverse experimente. 

Elevii au avut parte și de programe prin care au învățat de cultura și istoria altor țări, gastronomie, tradiții, au avut parte de o primire foarte frumoasă la Primăria orașului Győr cu posibilitatea de a urca în turnul primăriei.  Au vizitat 3 capitale cu trecuturi istorice Viena, Budapesta și Bratislava. Au vizitat abația din Pannonhalma cea  mai veche din Ungaria, al doilea cel mai mare teritoriu abațial din lume, vizitat de Papa Ioan Paul al II lea, cuprins din 1996  pe lista patrimoniului cultural mondial Unesco.

În afară de programului de pregatire profesională, participanții au avut și activități care să le dezvolte cunoștințele și abilitățile socioculturale și lingvistice (engleza).

Elevii au trăit intr-un mediu cultural diferit și au intrat în contact cu civilizația și cultura, obicieiurile și gastronomia țării.

Au dezvoltat/dobândit noi competențele interculturale, au devenit mai flexibili, mai toleranți și mai comunicativi intr-un mediu nou, multicultural.

In perioada mobilitatii, participantii și-au dezvoltat și competențe personale precum: asumarea de responsabilitati, abilitatati de a lucra în echipă, relaționarea la locul de muncă și self-managementul.