Romana Deutsch Magyar

Proiectul “Drum Sigur –Electrica”

 

“Drum Sigur – Electrica” este un proiect din cadrul Programului Naţional al Ministerului Educaţiei „ALEGE-ŢI DRUMUL” şi are ca finalitate dobândirea unor competenţe sporite de angajabilitate a absolvenţilor de liceu în domeniul pe care l-au studiat. Inovaţia programului „ALEGE-ŢI DRUMUL” constă în asocierea liceului cu un operator economic care să ofere suport în pregătirea de specialitate şi şansa angajării, la finalul procesului.

Ca urmare, la Colegiul Tehnic Energetic  „Remus Răduleţ”  în asociere cu Electrica S.A. s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018 proiectul “Drum Sigur – Electrica”, oferit de Şcoala de Valori – asociaţie nonguvernamentală, a cărei viziune este dezvoltarea prin educaţie inovativă a unei societăţi bazate pe valori. Proiectul, la care au participat elevii clasei a XI-a B, a cuprins trei sesiuni de ateliere de educaţie nonformală şi o vizită în cadrul Electrica S.A. la Staţia de Transformare din Poiana Braşov. Activităţile proiectului au constat în:

  • Dezvoltarea aptitudinilor tehnice prin educaţie nonformală şi expunerea la mediul de angajator
  • Descoperirea şi fundamentarea valaorilor, dezvoltarea personal şi consilierea profesională a elevilor prin implicarea Şcolii de Valori.

Elevii noştri au avut şansa să înveţe în cadrul atelierelor de educaţie nonformală despre comunicare, găndire critică, auto-disciplină, încredere în sine, valori şi luarea deciziilor, alături de trainerii din echipa Şcolii de Valori şi de profesioniştii din cadrul Electrica S.A. Pentru a putea pune în aplicare cunoştinţele dobândite şi temele discutate, elevii au fost provocaţi la o competiţie cu elevii Liceului Tehnologic „ 1 Mai” Ploieşti aflaţi şi ei în pregătire în cadrul aceluiaşi proiect. Împărţiţi pe echipe, sub coordonarea unui „căpitan”, ales din rândul lor, elevii au avut de montat un filmuleţ pornind de la sloganul #Energie Pentru România. Reprezentanţii Electrica au făcut departajarea filmuleţelor în urma feedbackului intern primit din partea angajaţilor şi s-a desemnat câştigător un filmuleţ al unui echipe de la Colegiul Tehnic Energetic Remus Răduleţ Braşov. Elevii echipei câţtigătoare au fost premiaţi de către Electrica S.A., dar şi elevii celorlalte echipe au primit premii de consolare.

Cele şase ateliere de educaţie nonformală au fost încheiate cu „Biblioteca Vie”, activitate în cadrul căreia specialiştii Electrica S.A. au răspuns curiozităţilor elevilor, pentru ca aceştia să înţeleagă mai bine cum pot să-şi creeze propriul Drum Sigur în plan profesional, prin alegerea unei meserii în domeniul electric. În aceeaşi zi, a avut loc şi o vizită la Staţia de Transformare 110/220KV din Poiana Braşov, a grupului Electrica S.A., unde elevii au avut ocazia să descopere cum automatizarile şi noutăţile din domeniu schimbă modul cum se lucrează în domeniul energetic, prin prisma transformărilor impuse de noile tehnologii.

 

Galerie foto