Romana Deutsch Magyar

Colegiul Tehnic Energetic ”Remus Răduleț” face parte dintr-un proiect de parteneriat transnațional ERASMUS + KA2 - Cooperation for innovation and the exchange of good practices, împreună cu alte patru instituții din Uniunea Europeană cu scopul de a schimba bune practici în managementul talentului.

Titlul proiectului este ”SCHIMB DE BUNE PRACTICI  ÎN MANAGEMENTUL TALENTULUI” iar în perioada 24 și 25 octombrie, a avut loc întâlnirea de deschidere a proiectului la Budapesta, Ungaria.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Realizarea unei imagini de ansamblu asupra politicilor și practicilor de gestionare a talentelor din țările partenere
  • Observarea practicilor de recrutare, selecție, instruire etc., cu atenție special pe mentoratul elevilor talentați
  • Explorarea modalităților de susținere a elevilor talentați,  care provin din grupuri defavorizate
  • Realizarea de recomandări cu privire la identificarea și gestionarea talentului în stagii și practice, ce au ca rezultat alăturarea la certificatul de mobilitate EUROPASS a unei componente de excelență

Școala noastră participă ca partener împreună cu instituția coordonatoare,  KMTA, (Ungaria), Friesland College (Olanda) și școlile Nuestra Señora (Spania) și Dss Lendava (Slovenia).

Din partea Colegiului nostru au participat D-na Director adjunct Banu Doina, si  d-na profesor Aczel Franciska.

 Programul întâlnirii a cuprins o varietate de evenimente, toate menite să ne ofere o privire de ansamblu ale aspectelor de management al talentului în instituțiile vizitate din Ungaria.În prima zi a vizitei, în 24 octombrie, am avut ocazia să vizităm Centrala Nucleară Paks (Ungaria). Centrul Nuclear este într-o strânsă colaborare cu Gimnaziul și Colegiul Energetic Profesional din Paks, școală pe care am vizitat-o după vizita întreprinsă la Centrul Nuclear, această școală fiind singura pe care o finanțează Centrul Nuclear și  este locul de unde Centrul Nuclear își angajează absolvenți ai Colegiului ca tehnicieni și operatori.

Colegiul este foarte bine dotat din punct de vedere profesional, cu săli și laboratoare bine echipate, spații mari și încăpătoare pentru desfășurarea tuturor activităților de formare profesională. Organizarea școlii reprezintă un exemplu copleșitor nu numai pentru un colegiu de profil, dar și pentru orice instituție educațională. Credem, că unele aspecte pot fi implementate și în școala noastră. În 25 octombrie, a doua zi, ne-am întâlnit și am lucrat la sediul KMTA, instituția/fundația coordonatoare. În cursul dimineții am avut vizita unui specialist din Ministerul Ungariei al Industriei care ne-a prezentat atât demersurile făcute în domeniul VET cât și despre provocările cu care se confruntă actualmente sistemul de învățământ maghiar. 

În restul zilei au urmat discuții referitoare la contractul de parteneriat, am lămurit unele aspecte ale contractului, am ajuns la consens în unele detalii importante, cum ar fi semnarea și trimiterea documentației, toate aceastea fiind importante pentru a putea accesa fondurile necesare desfășurării proiectului în condiții optime. Am împărțit și sarcinile ce ne revin fiecărui partener în acest proiect și termenii limită pentru îndeplinirea acestora. Desigur, am ”schimbat bune practici” și în degustarea unor delicii culinare specifice Ungariei, care ne-au apropiat și mai mult unii de alții.

Am admirat luminile Budapestei, ne-am delectat privirea cu splendorile orașului de pe malul Dunării.